Header Ads Widget

Θνησιμότητα στην Κύπρο την περίοδο 2016-2021

 




Θνησιμότητα στην Κύπρο την περίοδο 2016-2021


Μελέτη για τη θνησιμότητα στην Κύπρο δημοσιεύθηκε στις 20/04/22 από την επιστημονική ομάδα του κυρίου Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη
(Demetris Avraam, Eleftheria C. Economidou, Jannis Kountouras, Michael Doulberis, Elpidoforos S. Soteriades)
Εισαγωγή
Η θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κριτήρια, που εξετάζονται για να αναλύσουν τις επιδημιολογικές τάσεις μέσα στο χρόνο κι ειδικότερα σε περιόδους με κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως η πρόσφατη της επιδημίας της COVID-19.
Μεθοδολογία
Σε αυτή τη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα που χορηγήθηκαν από το κυπριακό υπουργείο υγείας στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat), τα οποία περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες αναφορές για τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, κατά την περίοδο 2016-2021. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control) κι αναφέρονταν σε ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων σχετιζόμενων με την COVID-19.
Αποτελέσματα
Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 9.7%, στη θνησιμότητα από κάθε αίτιο στην Κύπρο το 2021 σε σχέση με το 2020, με ένα μέσο όρο αύξησης θνησιμότητας κατά 16.5% το 2021 σε σχέση με τη μέση θνησιμότητα των 5 τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μια απότομη αύξηση της θνησιμότητας κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους 2021.
Συμπεράσματα
Η ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στην Κύπρο το 2021 δεν μπορεί να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου στους θανάτους λόγω COVID-19, ενώ χρονικά συμπίπτει με την ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Αυτή η ανησυχητική παρατήρηση θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένως από τις διεθνείς, αλλά και ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, για να καθοριστούν οι αιτίες του φαινομένου.
Πηγή:👇

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια